İnsan genomu tamamen çözülmese de pek çok genin işlevi tanımlanmıştır. Zeka kavramı da henüz tüm detayları ile netleştirilmese bile genetiğin bu konuda önemli bir faktör olduğu yadsınamaz bir gerçek. Zeka kavramının net olarak ifade edilemediği göz önüne alınırsa aslında zekanın hangi ebeveynden geçtiği sorusu daha da komplike bir hal alıyor. …
Lezzetin Devamını »Prematüre Retinopatisi Nedir?
Prematüre retinopatisi, 37.haftadan önce dünyaya gelmiş bebeklerde karşılaşılan en ciddi göz rahatsızlıklarından biridir. Anne tarafından fark edilmesi oldukça güç olan bu rahatsızlık, prematüre doğan bebeklerin gözlerindeki retina tabakasının damarsız bölgelerinde meydana gelerek sinir hasarına neden olur ve görme kaybı gelişir. Prematüre doğum yapmış bir annenin, bebeğini görme kaybına neden olabilecek …
Lezzetin Devamını »Bebek Beyninin Su Toplaması
Pediatrik beyin cerrahisinin en çok karşısına çıkan sorun, beyin omurilik sıvısı (BOS) dolaşımındaki patoloji nedeniyle ortaya çıkan beyin ve beyin çevresinde normalden fazla miktarda sıvı birikmesidir. Doğuştan gelen ve çocukluk döneminde görülen bu hastalık hidrosefali olarak adlandırılır. Literatürde hidrosefali görülme sıklığı %0,2 olarak bildirilmektedir. Beyin omurilik sıvısı normal şartlarda, beynin …
Lezzetin Devamını »Prematüre Bebek Nedir?
Dünya Sağlık Örgütü, 20-37 gestasyonel haftasındaki doğumlarda dünyaya gelen bebeklerin prematüre bebek olduğunu bildirmiştir. Başka bir ifadeyle beklenilen doğum tarihinden 3 hafta kadar erken doğan, 37.haftadan erken dünyaya gelen bebekler bu şekilde tanımlanmaktadır. Premetüre bebek nedir sorusu bu şekilde cevap bulmaktadır. Çünkü bazı durumlarda aileler zayıf doğan bebekleri de bu …
Lezzetin Devamını »Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Belirtileri
Anormal hareketlilik, olağandışı aktivite, kendini kontrol edememe ile kendini kontrol edemeyen psikolojik bir çocuk hastalığıdır. Genellikle okul öncesi ve okul döneminde ortaya çıkıp erişkinliğe kadar devam edebilmektedir. Erkek çocuklarına oranla kız çocuklarında 3-5 kat daha fazla gözlenir. Dünya genelinde ve ülkemizde, çocuk ergen ruh sağlığı hastalıkları içinde en sık karşılaşılan …
Lezzetin Devamını »Çocuklarda Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?
Boğaz bölgesinde meydana gelen hassasiyet, yanma, karıncalanma, kuruluk ve yutkunma güçlüğü ile kendini gösteren ağrıdır. Farenjit, sinüzit, bronşit, tonsillit, bakteri ve viral enfeksiyon kaynaklı birçok hastalığın ilk belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Özellikle çocuklarda boğaz ağrısına ne iyi gelir sorusu anne ve babalar tarafından merak edilen konulardan biridir. boğaz ağrısının sebeplerinden …
Lezzetin Devamını »NCL Hastalığı Nedir?
NCL hastalığı, açılımı nöronal seroid lipofusinoz olan ve özellikle sinir ve hücreleri etkileyen nadir görülen genetik bir hastalıktır. Sinir ve hücreleri olumsuz yönde etkileyen lipofuscin isimli pigment, kontrolsüz olarak çoğalır ve o bölgede bulunan sinirleri eritmeye başlar. Lipofuscin, bazı hücrelerin yıkımı ve bazı proteinlerin birleşmesi ile oluşur. Biriktiği yerde hücreleri …
Lezzetin Devamını »Bebeğin Suyu Nasıl Artar?
Annenin karnında bebeğin içinde yer aldığı, geliştiği sıvıya bebeğin suyu denir. Hamileliğin başından itibaren annenin kanının plazma bölümünden oluşan bu sıvıya amniyon sıvısı da denir. Zigotun oluşumuyla birlikte amniyon kesesi oluşur, etrafını sarar ve gelişimi için sıvı birikimi başlar. Bebeğin suyu idrarından, kordondan gelen sıvılardan, plasentadan, inorganik tuzlardan, enzim, yağ, …
Lezzetin Devamını »Bebekler ve Küçük Çocuklar İçin Brokoli Çorbası
Bebekler ve küçük çocuklar için kolay ve sağlıklı bir brokoli çorbası. Hazırlık zamanı 10 dakika Pişirme Süresi 20 dakika Toplam zaman 30 dakika Porsiyon 8 Kalori 49 kalori İçindekiler 1/2 orta boy soğan doğranmış 1 su bardağı bebek havuç isteğe bağlı, doğranmış 1 yemek kaşığı zeytinyağı Sadece 1 baş brokoli çiçeği Su 1/8 çay kaşığı sarımsak tozu Talimatlar Büyük bir tencerede zeytinyağında soğan ve havuçları (kullanılıyorsa) yumuşayana kadar yaklaşık 5 dakika soteleyin. Doğranmış brokoli …
Lezzetin Devamını »